ПРОДЪЛЖАВАМЕ

В ИМЕТО НА ЖИВОТА

КАМПАНИЯ ЗА НАДЕЖДА

Конкурс Родолюбие

Не мога да остана равнодушен към всичко, което се случаи по време на участието ми в тази кампания. Нито към фактите за броя на засегнатите от онкологични заболявания, нито към желанието и безрезервната подкрепа на всички участници в конкурса за създаване на песен. Заедно с Маргарита Петкова, Стефан Илчев и Тони Димитрова имахме предизвикателството да организираме конкурс сред слушателите на БНР за текст песен. И всички бяхме съпричастни към иначе далечния свят на получилите тази тежка диагноза.

Присъствахме на изложбата с десетките картини на художници в новооткрития лъчецентър на УСБАЛ по онкология София. Получихме много текстове за песен и подкрепа от цялата страна, но стиховете за новата песен бяха написани 10 години по-рано от Пепа Таракчиева. Поетеса, журналист и човек, загубил битката с коварното заболяване. Думите трогнаха нашето жури.

Два месеца по-късно написах музиката и започнахме записите, но когато Тони и Стефан я представиха на 4-ти февруари 2019 г. пред пациенти, журналисти, политици и персонал в сградата на болницата, ние вече знаехме, че сме били полезни. Видяхме го в очите на присъстващите след последния акорд,  разбрахме го по милионите гледания в YouTube и първото място в класацията на БНР топ 20 през месец май.

2018 г. София

Ефтим Чакъров

композитор, Студио РЕ

КОНКУРСЪТ ЗА ТЕКСТ

Селектирани участници в конкурса за текст на песента:

Нели Стефанова
Миа Сердарева
Стефан Сиракова
Теодора Тодорова
Ханафе Уруч
Христина Димова
Веска Кумбарова
Георги Къдрев
Ваня Стоянова
Е.Н.
Пепа Таракчиева
Любомир Ангелов
Пенка Славова
Стефи Недевска
Петя Петкова-Щифлер

Премиера на "Животът" 4 февруари 2019 г.

„Продължаваме“ вече има и текст за песен, която ще изпее Тони Димитрова. Журито в състав композиторът Ефтим Чакъров, поетесата Маргарита Петкова  и музикантът Стефан Илиев определиха за победител в конкурса ни стихотворението на Пепа Таракчиева – “Животът”.

Специална награда от Студио РЕ и диплом за отдаденост на каузата ще получи Стефан Сираков. Общо 20 текста с предложения за песен получихме в конкурса ни от кампанията „Продължаваме“. Крайният срок за подаване на предложенията изтече на 23 септември. Благодарим на всички, които се включиха в нея.

Кампанията „Продължаваме“ се провежда с безвъзмездните усилия на десетки български творци. Сред тях са имената на галериста Бистра Стoйчева,  композиторът Ефтим Чакъров, музикантът Стефан Илчев, поетесата Маргарита Петкова, художникът Димитър Анастасов и певицата Тони Димитрова. Целта на инициативата е да превърне част от УСБАЛО в център за арт терапия и да даде емоционална и психологическа подкрепа на пациентите и техните близки в пътя им за преодоляване на онкологичните заболявания.

Кампанията започна в края на май с откриването на изложба с над 300 картини на близо 40 български художници в лечебното заведение. Успоредно с това обявихме и конкурс за текст за песен на тема „Продължаваме“, която ще бъде изпята безвъзмездно от Тони Димитрова и подарена на всички хора с онкологични заболявания.

18.10.2018 г. УСБАЛ по Онкология

>> линк за изтегляне на стихосбирката от конкурса <<

ПЕСЕНТА

текст: Пепа Таракчиева
музика и аранжимент: Ефтим Чакъров
китари: Манол Танев
беквокали: Веси Пашалиева, Илко Василев
запис, микс и мастер: Студио РЕ
продуцент: Ефтим Чакъров

ЖИВОТЪТ

Бях летен повей. Бях луна. Бях стих.
Бях муза на поети. Бях и вятър.
Любима бях. Бях нощен вопъл тих.
Бях слънчев лъч в косите на приятел.

Бях лед и студ. Бях сняг. Бях ден мъглив.
И болка бях. Бях вълча тъжна песен.
Бях камък метеорен. Облак сив.
Бях трън в петата. Бях урок нелесен.

И падах. И потъвах. И летях.
И мъртва бях, а после оживявах.
И мразех. И се влюбвах. И се смях.
И спирах, но после продължавах.

Бях ключ . Покрив бях. Подслон.
Бях цвете в калдъръмен двор. Бях пясък.
И гръмотевица, и буря бях. И стон.
Дърво на две разцепено със трясък.

Пепа Таракчиева 2006

СЪБИТИЕТО

4 февруари е Световният ден за борба с онкологичните заболявания, на който тази година UICC (Международен съюз за контрол на рака) и СЗО започват нова три-годишна кампания. Тя призовава всички – лекари, пациенти, политици, цялото общество, да поеме своя личен ангажимент за намаляване на глобалните последици от рака и да действа. УСБАЛО се включва в нея с призив към всички да не се страхуваме да се грижим за своето здраве, както и да дадем своя принос в борбата с рака, за да „Продължаваме“ напред. Точно така, както го направиха много български творци, които безвъзмездно поставиха изкуството в служба на болните хора. Благодарение на техните усилия днес в УСБАЛО бе открита третата по ред изложба от галеристката Бистра Стойчева с картини на десетки художници*. А Тони Димитрова и Стефан Илчев представиха песента „Животът“ по стихове на Пепа Таракчиева, музика и аранжимент на Ефтим Чакъров, на всички пациенти и техните близки. Благодарим им, защото само чрез общите усилия на всички нас – лекари и немедицински специалисти, можем да преобърнем неблагоприятните тенденции при онкологичните заболявания и да ги победим!

Мария Чипилева

УСБАЛ по онкология ЕАД София

Снимка 24 часа
Премиера на "Животът" 4 февруари 2019 г.
Премиера на "Животът" 4 февруари 2019 г.

МЕДИИТЕ

BNR LOGO

ХОРИЗОНТ

Онкологията в София ще помага на пациентите с арт терапия

BG RADIO

БГ РАДИО

Тони Димитрова и Стефан Илчев представят „Животът“

лого ДАРИК

ДАРИК

На 13 декември почина поетесата Пепа Таракчиева

АСЕНОВГРАД ОНЛАЙН

CLINICA

Ефтим Чакъров: Искаме да подарим малко надежда

Лого БТА

МОНИТОР

Болница прави конкурс за песен в подкрепа на онкоболните

лого 24 часа

24 ЧАСА

В световния ден за борба с раковите заболявания

iNEWS лого

iNEWS

Журито избра победител в конкурса на „Продължаваме“

DC NEWS

УСБАЛО

Защото ракът е лечим, в УСБАЛО „Продължаваме“

БНР ТОП 20

ПЪРВО МЯСТО

 

През месец май песента “Животът”, от кампанията “Продължаваме”, получава най-много гласове и застава начело на Националната седмична класация за българска поп и рок музика на Българското национално радио БНР ТОП 20.

ГОДИШНИ НАГРАДИ 2019

БНР ТОП 20 Годишни награди 2019 година
БНР ТОП 20 Годишни награди 2019 година
БНР ТОП 20 Годишни награди 2019 година

FACEBOOK

Пост на Тони Димитрова във Фейсбук за "Животът"

СТИХОСБИРКА

Доброто в теб

Линк за безплатно изтегляне на стихосбирката с избраните текстове в PDF формат >>

2021 Всички права запазени.

Всички музикални файлове, изображения, лога, картинки, снимки, текстове, документи, бази данни и друга информация или рекламни материали, публикувани в този Уеб сайт са собственост на “РОМАНТИК”  ЕООД и са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права и на всички международни актове в сила за Р България, както и релевантните актове на Европейския съюз.

Всяко използване, възпроизвеждане, промяна, публичен показ и сваляне на част или цялото съдържание на Уеб сайта без изричното разрешение на Ефтим Чакъров е забранено. Студио РЕ си запазва правото да предприеме съдебни действия срещу подобни нарушения съобразно предвидения от закона ред. Всяко лице, което не съобразява своето поведение с посочените по-горе изисквания, носи гражданскоправна, административна и/или наказателна отговорност за своите действия и/или бездействие.